2013. július 26., péntek

Balatoni fürdőtúra


Egy napos kiránduláson voltunk egy szép, meleg nyári szombaton.
Először – amíg még nem volt nagyon meleg – túráztunk egy keveset (tényleg keveset, alig 5 km volt a táv, és nem is nehéz terepen). Alsóörsről a Csere hegyi kilátóhoz mentünk, ahol bizony meglepődtünk. A Kilátó és környéke gyönyörűen rendben tartott volt, még egy ott lakó őr/gondnok is vigyázott a rendre és a tisztaságra. Jóleső érzés volt ilyet látni. A Kilátóból csodás panoráma tárult elénk. Bizony, nehezünkre esett továbbindulni.

A Kilátó Padányi Gulyás Jenő tervei alapján épült 1935-ben, a 298 méter magas Csere-hegyre. A kilátó permi vörös homokkőből épült, s a reneszánsz és a gótika jegyeit viselte magán. Ez volt az első kőből épült kilátó a Balaton-felvidéken. A kilátó eredetileg 6,5 méter magasra épült, mert a környező fák alacsonyabbak voltak. Hamar a turisták közkedvelt célpontjává vált. Eredeti neve Horthy Miklós-kilátó volt, melyet az 1950-es években Szabadság-kilátóra kereszteltek. 
A kilátót sokat rongálták a nyári üdülőszezonban a Balatonalmádi gyermektáboraiban megszálló fiatalok, és az idő múltával a kilátó veszélyessé vált, ezért 1998-ban bezárták. Az alsóörsiek megalapították a Kilátóért egyesületet, mely azért küzdött,  hogy a kilátót újjáépítsék. 2001-ben a Széchenyi-terv keretén belül megszerezték a felújításhoz szükséges 35 millió forint felét, a másik feléről az alsóörsi önkormányzat gondoskodott. 2001-ben megkezdődött a felújítás, mely igen lassan haladt a terepviszonyok miatt. A kilátót megtoldották egy 5 méteres fa magaslattal, így a kilátó ma 11,5 méter magas. A kilátó mellé építettek továbbá egy gondnoki házat, mely a vandalizmus okozta károk elkerülése miatt volt szükséges, így ugyanis biztosítani tudták a kilátó, és a hozzá tartozó épületegyüttes 24 órás védelmét. A kilátóhoz vezető utat is felújították, valamint Kiállító épületet is építettek a kilátóhoz, mely jelenleg a helyi művészeknek szolgál galériaként. Bevezették a közműveket, és egy nyáron nyitva tartó büfét is létesítettek. Az építési munkálatokat a helyi építészmesterek végezték. A kilátó nevét az önkormányzat Csere-hegyi kilátóra változtatta.
A kilátóból látni lehet a Balatont, a környező hegyeket, Alsóörsöt, Balatonalmádit, Felsőörsöt. Tiszta időben látni lehet a Somogyi-dombságot, Veszprémet és Szentkirályszabadját is.
A túrát a Halász Csárdában pihentük ki, majd miután a Nap rendesen tette a dolgát, elindultunk Balatonkenesére, a strandra.

A Balcsi lehetett volna melegebb is, sajnos az elmúlt napokban kissé lehűlt a levegő és úgy látszik, a tó vize még nem melegedett vissza. Ez a kis csekélység azonban nem tartott vissza bennünket a fürdéstől. Közeledett az öt óra, amikor is gyülekeznünk kellett az induláshoz, és ekkor déja vu érzés fogott el bennünket: 2011-ben, mikor utoljára itt jártunk, ugyanúgy elkapott bennünket a zápor, mint most. Éppen megszáradtunk, mikor a semmiből vihar kerekedett és bőrig áztunk. A part egy szempillantás alatt kiürült. De szerencsére addigra mi már kifürödtük magunkat!


Balatonakarattyán a Rákóczi-ligeten megnéztük a 400 éves Rákóczi szilfát , a Magasparton, a lemenő nap fényében  pedig elbúcsúztunk a Balatontól. 

Készítette: Bottyán Éva


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.